maandag 2 augustus 2010

Marx? Get Out!

Tijden veranderen, mensen en planningen ook. Het is al weer een tijd geleden dat we het idee hebben opgevat om al interrailend Europa van een andere kant te leren kennen. De meeste zaken beginnen nu, pakweg twee weken voor vertrek toch vorm te krijgen. Meneer Marx heeft de trein gemist en waarschijnlijk zal mevrouw Arendt, geïncarneerd in de pagina's van 'The Origin of Totalitarianism', zijn plaats innemen.

Onze reis zal nog steeds grotendeels schuil gaan achter het IJzeren Gordijn en wat stukjes van Die Mauer. Het gaat onze versie van In Europa zijn, alhoewel we maar een heel klein stukje van steden die in dat werk het lezersoog passeren met een bezoekje vereren.



Er zijn echter wat overeenkomsten. Uiteraard zijn er overeenkomsten, we reizen immers door Europa, daar waar het boek 'In Europa' over geschreven is. We zullen in 3 weken tijd een aantal kapitale steden aan doen, om te beginnen met Berlijn. Daarna zullen we in een mooie lus door Midden en Zuid-Oost Europa trekken. Via Budapest, Boekarest, Sofia, Zagreb, Bratislava en Wenen.

Oh ja, natuurlijk. Over het nietszeggende grafiekje hier ergens boven. Heeft geeft de verhouding weer tussen het aantal keren dat een stad bezocht werd in 'In Europa' en de hoeveelheid nachten die wij zullen doorbrengen in welke steden. Hoe dan ook. Tijd om weer verder te denken, voor te bereiden op dat wat komen gaat. Het is tijd om de sikkel te smeden, de hamer te wetten, de paspoorten te controleren en de backpacks te kopen.

Hoe en wat.. Zien we nog wel, we komen! Zonder Marx, dat staat vast. Die man schreef dan wel Das Kapital, maar dat zijn drie (zware!) delen en daarnaast geschreven om onleesbaar te zijn. Het schijnt dat hij dit deed omdat hij van mening dat, wanneer je voor de Duitse intelligentsia schreef je met lijvige werken moest aan komen zetten. Pas dan, werd je immers serieus genomen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten